Belevingsvlucht Lelystad

Op 30 mei 2018 hebben we meer dan 500 belevings “waarnemingen” gedaan met MoSART. Samen met onze collega's van SensorNet en de Nederlandse Stichting Geluidshinder proberen we zo veel mogelijk te leren van de belevingsvlucht.

Een eerste analyse van de resultaten vindt u hier: Klik om te downloaden  • Device Content Image
  • Device Content Image
  • Device Content Image
  • Device Content Image

MoSART gebruiken is eenvoudig

Download de app, maak een account, vul een paar vragen in over uw geluidsgevoeligheid

Daarna kunt u wanneer u maar wilt een opname van maximaal 2 minuten maken en tegelijkertijd wat vragen over het omgevingsgeluid te beantwoorden.

Op die manier registreren we uw subjectieve, persoonlijke beleving van het omgevingsgeluid en eventueel uw opmerkingen. Dat persoonlijke aspect vinden wij belangrijker dan het meten van decibellen, en het levert waardevolle inzichten op.

Veelgestelde vragen

SoundAppraisal is ontstaan vanuit soundscape onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft ook relaties met de Hanzehogeschool. We zijn allemaal universitair onderzoekers, docenten of student Kunstmatige Intelligentie, en zijn samen een bedrijf begonnen om met onze tools en kennis de wereld te verbeteren.

SensorNet, de Nederlandse Stichting Geluidshinder en SoundAppraisal doen deze waarnemingen omdat we kwaliteit van de akoestische leefomgeving belangrijk vinden. Dit aspect wordt vaak onderschat zolang de kwaliteit hoog is: pas als hoge geluidskwaliteit aangetast of verloren is ondekt men hoe belangrijk het is voor een hoge kwaliteit van leven.

De belevingsvlucht is een unieke mogelijkheid om het effect van vliegtuiggeluid op beleving in kaart te brengen en bespreekbaar te maken. Het doel van dit project is om ervan te leren en om (onder andere) overheden van beter advies te kunnen voorzien. Des te meer mensen meedoen, des te beter het advies dat we kunnen geven.

Mensen zijn slechte decibel meters, maar ze zijn heel goed in staat om betekenis te geven aan alles wat ze waarnemen. Beleving is daar een centraal onderdeel van.

De wet is gebaseerd op dB-niveaus. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat het meetbaar en objectief is en dat ze een zekere bescherming geven.

Het nadeel is dat mensen het verschil tussen vlak boven en vlak onder de norm niet kunnen horen. In beide gevallen vinden ze het even vervelend. Zolang er aan de norm voldaan wordt is er geen wettelijke noodzaak om het geluid minder vervelend te maken. Als burger moet je het maar accepteren, terwijl er doorgaans veel gedaan kan worden om dat vervelende gevoel beter (of erger) te maken.

SoundAppraisal is daarom (net als veel burgers) veel minder geinteresseerd in geluidsniveau, dan hoe onaangenaam en belastend het is.

Een hele andere, practische reden, is dat het meten van decibels precisiewerk is waar mobiele telefoons helemaal niet zo geschikt voor zijn. Dat laten we dus graag over aan onze partners SensorNet en de Nederlandse Stichting Geluidshinder

Wij vinden het belangrijk dat er zuiver met jouw belevings- en geluidsdata wordt omgegaan. We gaan ervan uit dat je de waarnemingen wilt delen met de betrokken organisatoren van evenementen, gemeentes en met ons zodat we er wetenschappelijk onderzoek mee kunnen doen. Hiervoor slaan wij een aantal persoonsgegevens op om een zinvolle werking van de app mogelijk te maken (zoals je emailadres). Deze persoonsgegevens worden voor de verwerking van de data losgekoppeld, zodat jouw bijdrage geheel anoniem blijft. Voor de precieze omgang met persoonsgegevens verwijzen wij je door naar onze voorwaarden die je hier kunt vinden of in de app.

Geluidshinder treedt op wanneer iemand door een geluidsbron gewongen wordt om aandacht aan de bron te besteden in plaats van waar je zelf aandacht aan wilt besteden. Geluidshinder kent twee varianten: incidenteel en structureel. Iedereen heeft wel eens last van incidentele hinder wanneer een luid of anderszins salliante bron een tijdje niet genegeerd kan worden Structurele geluidshinder is iets heel anders en veel serieuzer: hierbij is iemand expert geworden in het detecteren van een bron die de persoon niet wil horen. Bij structurele geluidshinder is het bijna onmogelijk om een bron te negeren, omdat de emoties die aan de bron gekoppeld zijn erg negatief zijn. Mensen die structureel gehinderd zijn horen de bron waar ze hinder van hebben dus meer en vaker dan mensen die er geen hinder van hebben. Dat kan leiden tot een belangrijke reductie van de kwaliteit van leven. SoundAppraisal kan helpen om strukturele geluidsoverlast te voorkomen of te verminderen.

SoundAppraisal staat aan geen enkele kant anders dan dat we streven naar een betere leefomgeving door de geluidsomgeving te verbeteren en optimaal te gebruiken. Dat is nu niet het geval en daarom is er veel te verbeteren en te winnen. Wij geven advies aan alle partijen en helpen om partijen "elkaar beter te leren verstaan".

De vragen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar hoe mensen de (akoestische) leefomgeving waarderen. De meeste vragen zijn zijn algemeen geldig en breed toepasbaar en ze zijn in zo’n 30 seconden te beantwoorden.

“Waar ben je” vertelt ons iets over de verwachtingen die mensen hebben op een bepaalde plek.

De vragen Prettig-Onprettig, Levendig-Saai, Kalm-Chaotisch, en Druk-Rustig vertegenwoordigen de belangrijkste beschrijvingen van de beleving.

De vraag over welke geluiden hoorbaar zijn zegt iets over de samenstelling van de geluidsomgeving (ook iets dat een dB-meter niet kan vaststellen). We weten dat verschillende bronnen verschillende effecten hebben en deze vraag geeft ons hierin enig inzicht.

Er zijn tijdens de belevingsvlucht twee specifieke vragen over vliegtuigen: of je ze kunt horen en of je er al of niet hinder van ondervindt. Tot slot stellen we de gebruiker in de gelegenheid om vrij opmerkingen te maken. Hier worden vaak waardevolle opmerkingen en observatie gedeeld.

Aan het eind van de vragenlijst geven we aan of de antwoorden aanleiding even tot een kalme, saaie, levendige, of chaotische beleving. Als u wilt, kunt u dit veranderen in een omschrijving die beter past. Dit is een grove schaal, dus het is mogelijk dat u meerdere keren de zelfde evaluate krijgt terwijl het geluid toch duidelijk anders is. In onze analyse software zijn we veel nauwkeuriger en kunnen we geavanceerdere analyses toepassen dan binnen MoSART.

Heb je nog vragen?

We zijn je graag van dienst! Je kunt ons telefonisch bereiken op 050-2112478 of een email sturen door dit contactformulier in te vullen. Een brief sturen mag natuurlijk ook. Dat kan naar Postbus 1708, 9701BS Groningen.